OsloMet - storbyuniversitetet er Norges tredje største universitet med 23 000 studenter og over 2600 ansatte. Vi har campus i Oslo sentrum og på Romerike. OsloMet leverer forskning og utdanning med høy relevans for arbeidslivet, velferdsstaten og storbyregionen.
Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) utgjør et sterkt og mangfoldig faglig miljø med tydelig internasjonalt preg. Arbeidet gjøres i en profesjonell organisasjon som er ledende i å ta i bruk ny teknologi og nye løsninger, og er langt fremme på tverrfaglig og eksternt samarbeid. Fakultet for teknologi, kunst og design er i sterk vekst og vi rekrutterer høyt kvalifiserte medarbeidere fra hele verden.
Fakultet TKD har om lag 4 000 studenter og 400 ansatte, og holder til i Pilestredet i Oslo sentrum og på Kjeller utenfor Lillestrøm. Fakultetet utfører forskning og tilbyr utdanning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå innen teknologi, kunst og design.
Institutt for informasjonsteknologi tilbyr fire bachelorstudier, et årsstudium, et masterstudium og bidrar til to tverrfaglige doktorgradsprogrammer ved fakultetet. Instituttet har stor forsknings- og utviklingsaktivitet innen et bredt spekter av fagområder, inkludert informatikk, naturvitenskap, innovasjon og ledelse. Studenter og forskere er i stor grad involvert i tverrfaglige aktiviteter ved universitetet. Instituttet har om lag 100 ansatte og 1250 fulltidsstudenter.
Institutt for informasjonsteknolgi ved Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) har en ledig stipendiatstilling i skjæringen mellom kunstig intelligens og kvanteberegninger. Prosjektet kombinerer evolusjonære algoritmer med kvanteberegninger, med fokus på anvendelser i komplekse multi-objektiv optimeringsproblemer. Stipendiaten vil være en del av den akademiske gruppen for kunstig intelligens.
Hovedmålet med prosjektet er å formulere og implementere en flerobjektiv kvanteinspirert evolusjonær algoritme (KEA) skreddersydd spesielt for klassiske datamaskiner, med fokus på å håndtere de utbredte utfordringene innen flerobjektiv integrerende optimeringsproblemer (FIO). Reelle optimeringsproblemer, som er vanlige i industrien, er ofte komplekse og involverer forskjellige sammenkoblede optimeringsproblemer med flere sammenhengende og ofte motstridende mål. De fleste av disse uavhengige optimeringsproblemene er sammenknyttet, og det er derfor nødvendig å kombinere dem til et globalt integrert optimeringsproblem. Dette forslaget vurderer å formulere et FIO-problem ved å kombinere k optimeringsproblemer, noe som resulterer i k objektivfunksjoner. I stedet for å søke en enkelt løsning, er tilnærmingen å tilby et sett av alternativer (Pareto-optimal front) som reflekterer avveiningen mellom målene som følger av FIO, slik at beslutningstakere kan velge basert på sine preferanser. Denne praktiske tilnærmingen forventes å forbedre beslutningsprosessen i industrien betydelig.
FIO-problemer faller er et såkalt NP-hardt problem, og tradisjonelle optimeringsmetoder kan ofte ikke håndtere kompleksiteten til slike reelle FIO-problemer, noe som resulterer i suboptimale løsninger og lange beregningstider. Evolusjonære algoritmer (EAs), inspirert av naturlige seleksjonsprosesser, har vist seg effektive i håndteringen av NP-harde-problemer på grunn av deres stokastiske natur, populasjonsbaserte utforskning og globale søkeegenskaper. Imidlertid begrenser problemer som for tidlig/langsom konvergens og ubalanserte utforsknings-utnyttingsavveininger deres ytelse.
Nylig har fremveksten av kvanteinspirerte evolusjonære algoritmer (KEA) åpnet nye muligheter for å forbedre effektiviteten til evolusjonære algoritmer (EAs) ved å oppnå en bedre balanse mellom utforskning og utnyttelse. Med inspirasjon fra kvantemekanikk integrerer KEAs konsepter som superposisjon, kvanteparallellitet, sammenfiltrering, interferens, koherens og måling i den eksisterende EA-rammeverket. Nyere fremskritt har vist fordelene med KEAs over klassiske EAs, og vist suksess i å løse komplekse NP-harde problemer som tidligere ble ansett som beregningsmessig uoverkommelige for klassiske datamaskiner. Imidlertid er eksisterende KEAs typisk designet for enkelttilpassede optimeringsproblemer og viser optimal effektivitet på spesialisert kvantehardware snarere enn klassiske datamaskiner. De møter også utfordringer med å opprettholde koherens og utnytte sammenfiltring for effektiv utforskning, noe som nødvendiggjør videre utforsking av kvanteoperatører og kodingsteknikker som kan tilpasse seg forskjellige problemstrukturer og objektivfunksjoner.
Dette prosjektet har som mål å bygge bro over denne gapet ved å utvikle en ny flerobjektiv KEA som er spesifikt designet for klassiske datamiljøer. Ved å bruke kvanteinspirerte teknikker, er målet å gi næringslivet en praktisk og effektiv løsning for å takle komplekse multi-objekt optimeringsutfordringer i virkelige situasjoner, som innen produksjon og logistikk. Dette forskningsmålet omfatter både teoretiske og praktiske dimensjoner, med fokus på å bidra betydelig til utviklingen av multi-objektiv KEA. Til syvende og sist er målet ikke bare å fremme optimaliseringsmetodologier, men også å legge til rette for bredere tilgang til avanserte problemløsningsteknikker i akademiske og næringslivs-miljøer, og dermed revolusjonere måten vi nærmer oss og løser komplekse optimaliseringsproblemer på.
Stillingen lyses ut som 3 år med 100% forskning, eller 4 år med 75% forskning og 25% annet karrierefremmende arbeid. Det er et mål at kandidaten skal fullføre PhD-programmet/-graden innenfor den besluttede tidsrammen. Beslutningen om 3- eller 4- årig stilling vil bli diskutert som en del av intervjuene i ansettelsesprosessen.
For ansettelse i stillingen stilles følgende karakterkrav:
Godkjent opptak til doktorgradsprogrammet Bærekraft for innovasjon ved Fakultet for teknologi, kunst og design innen tre måneder etter ansettelse er en forutsetning for stillingen. Dersom du allerede har en doktorgrad i nærliggende fagfelt, vil du ikke kunne ansettes i stillingen.
I vurdering av søkerne vil det bli lagt vekt på instituttets helhetlige behov og søkerens potensiale for forskning innenfor fagfeltet.
Generelle kriterier for ansettelse i rekrutteringsstillinger følger av Forskrift om ansettelsesvilkår for stillinger som postdoktor, stipendiat, vitenskapelig assistent og spesialistkandidat (FOR-2006-01-31-102) jf. overgangsregler beskrevet i Forskrift til universitets- og høyskoleloven § 13.2.
Personlig egnethet vil bli vektlagt.
Det er viktig for OsloMet å gjenspeile befolkningen i vår region og vi ønsker alle kvalifiserte søkere velkommen. Vi arbeider aktivt med å utvikle oss videre som en inkluderende arbeidsplass og for å tilrettelegge arbeidsplassen dersom du har behov for det. Har du perioder i livet hvor du ikke har vært i arbeid, utdanning eller opplæring er du også velkommen til å søke hos oss.
For å bli vurdert for stillingen, må du laste opp følgende dokumenter innen søknadsfristen:
Offisielt vitnemål og karakterutskrift må ettersendes innen tiltredelse i stillingen, senest 01.10.2025. Dersom din utdanningsinstitusjon ikke leverer offisielt vitnemål innen fristen, må du sende inn dokumentasjon på oppnådd mastergrad fra institusjonen til samme frist.
Vi behandler kun søknader sendt via vårt elektroniske rekrutteringssystem og alle dokumenter må lastes opp innen de gitte fristene for at din søknad skal behandles. Dokumentene må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelser må være autorisert. Du må fremvise originaler ved et eventuelt intervju. OsloMet gjennomfører kontroll av dokumenter, slik at du som kandidat skal få en reell evaluering og rettferdig konkurranse.
For nærmere informasjon om stillingen, kontakt:
Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ, stillingskode 1017 stipendiat, kr. 532 200 per år.
Dersom du har administrative spørsmål til stillingen, ta kontakt med hrtkd@oslomet.no.
Søk på stillingen elektronisk via vårt rekrutteringssystem.
Søknadsfrist: 01.05.2025
Ref: 25/03238
Ansettelsestype | FELLOW |
---|---|
Arbeidstid | Heltid |
Lønn | I henhold til Hovedtariffavtalene i staten og OsloMets lønnspolitikk |
Antall ledige stillinger | 1 |
Arbeidsomfang | 100 |
Sted | Oslo |
Fylke | Oslo |
Land | Norge |
Referansenummer | 25/03238 |
Kontakt |
|
Publisert | 01.04.2025 |
Søknadsfrist | 01.05.2025 |