Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD), Institutt for produktdesign

OsloMet - storbyuniversitetet er Norges tredje største universitet med nesten 22 000 studenter og over 2500 ansatte. Vi har campus i Oslo sentrum og på Romerike. OsloMet leverer forskning og utdanning med høy relevans for arbeidslivet, velferdsstaten og storbyregionen.

Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) utgjør et sterkt og mangfoldig faglig miljø med tydelig internasjonalt preg. Arbeidet gjøres i en profesjonell organisasjon som er ledende i å ta i bruk ny teknologi og nye løsninger, og er langt fremme på tverrfaglig og eksternt samarbeid. Fakultet for teknologi, kunst og design er i sterk vekst og vi rekrutterer høyt kvalifiserte medarbeidere fra hele verden.
Fakultet TKD har om lag 4 000 studenter og 400 ansatte, og holder til i Pilestredet i Oslo sentrum og på Kjeller utenfor Lillestrøm. Fakultetet utfører forskning og tilbyr utdanning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå innen teknologi, kunst og design.

Institutt for Produktdesign (PD) er et kreativt og internasjonalt rettet institutt med ca. 30 ansatte. Vi jobber med produkter, tjenester og systemer og er opptatt av tett kobling mot næringslivet. Vi tilbyr et bachelorprogram i produktdesign og en master i design for kompleksitet, samt et phd-program i innovasjon for bærekraft. Instituttet har tre forskningsfelt innen områdene design/estetikk/materialitet, systemisk design og design for helse.

Fakultet for teknologi, kunst og design (TKD) ved OsloMet utlyser en åpen stipendiatstilling innenfor systemorientert design. Stillingen er knyttet til Institutt for produktdesign. Stipendiatperioden er tre år. Det faglige arbeidet skal lede frem til en doktoravhandling som stipendiaten skal disputere ved OsloMet for å oppnå graden ph.d.

Forskningsområde

Vi søker en stipendiat til forskningsprosjektet REDUCE – rethinking everyday plastics. Prosjektet er innvilget finansiering fra Norges forskningsråd for perioden 2021–2025 og ledes av Forbruksforskningsinstituttet (SIFO) ved OsloMet. Prosjektet gjennomføres i samarbeid med Institutt for produktdesign.

Det forventes at du utfører forskning som skissert i prosjektbeskrivelsen. De viktigste problemstillingene prosjektet skal utforske er:

  1. Å identifisere industrielle, politiske, sosiale og kulturelle barrierer og muligheter for å designe og redesigne systemer, produkter og tjenester for å redusere bruken av plast.
  2. Å tenke nytt rundt produkter, tjenester og systemer for å redusere bruken av plast i fritids- og hygieneprodukter og produkter knyttet til barndom.

Arbeidet vil bestå av workshops, analyse av resultater fra andre deler av prosjektet i et systemorientert designperspektiv, visualisering av komplekse systemer for å identifisere mulige intervensjonspunkter og utvikling av designkonsepter for alternative produkter, tjenester og systemer. Videre vil prosjektet basere seg på en samarbeidstilnærming der forskere, designstudenter, prosjektpartnere og andre relevante aktører sammen jobber frem konsepter og scenarioer som kan bidra til bærekraftige forbrukspraksiser for fremtiden.

REDUCE er et tverrfaglig prosjekt der forskere fra feltene design, sosiologi og historie skal samarbeide med en rekke bedrifter og organisasjoner for å se på plast i et systemperspektiv og undersøke hvordan vi kan redusere bruken av plastprodukter i hverdagen.

Prosjektet vil særlig se på tre forbruksområder der det brukes mye plast: hygieneprodukter (f.eks. menstruasjonsprodukter), fritidsprodukter (f.eks. sportsutstyr og klær) og produkter knyttet til barndom (f.eks. leker). Som kjent er den plasten vi bruker aller mest av, laget av ikke-fornybare karbonressurser forbundet med klimagassutslipp, altså olje I tillegg er det svært lite av den plasten vi bruker som per i dag lar seg gjenvinne, grunnet mangel på fungerende systemer. En del plast lekker skadelige kjemikalier og mikroplast og forsøpler landskap og hav – derfor må vi redusere forbruket av den. Samtidig er plast et vidundermateriale som kan brukes til nesten hva som helst, formes og farges i en uendelighet av muligheter. I noen produkter er plasten det absolutt mest egnede materialet og vil fortsette å være det en stund fremover, til vi finner et alternativ som har like gode egenskaper som plasten. Dette er ikke produktene vi er opptatt av i REDUCE. Vi er opptatt av å redusere forbruket av plastprodukter der det allerede finnes eller kan utvikles alternativer. Vi er også opptatt av systeminnovasjon som kan redusere behovet for plastprodukter og forhindre plastforurensning. Ved å se på plasten fra ulike perspektiver knyttet til forbrukernes hverdagsliv, politiske reguleringer og prosesser og produktutvikling i næringslivet vil vi bidra til å identifisere barrierer og muligheter for å redusere plastforbruket i fremtiden. Det er også et mål å utvikle produkter, tjenester og systemer som kan gjøre oss mindre avhengige av plast.

Prosjektet vil bidra med kunnskap om:

  • hvordan politiske rammevilkår innvirker på plastforbruket
  • hvordan plastprodukter inngår i forbrukernes hverdag
  • hvordan plastens rolle har utviklet seg historisk, og hva det betyr for forbruket i dag
  • muligheter for innovasjon gjennom design og redesign av systemer, produkter og tjenester, fremtidsscenarioer og Designerly Living Labs

Kvalifikasjonskrav

  • Mastergrad i design (120 studiepoeng) med karakteren B eller bedre.
  • Erfaring fra arbeid med bærekraftsrelaterte spørsmål
  • God skriftlig og muntlig fremstillingsevne på engelsk.

Kandidater fra universiteter utenfor Norge bes om å inkludere Diploma Supplement eller liknende, som detaljert beskriver studiet og karaktersystemet hvilke videre studier graden kvalifiserer til: https://ec.europa.eu/education/diploma-supplement_en

Søkere fra land der engelsk ikke er førstespråk må kunne vise frem resultatet av en offisiell språktest. Følgende søkere er unntatt fra dette språkkravet:

    • Søkere fra EU/EØS-land
    • Søkere som har fullført minst et års studier i Australia, Canada, Irland, New Zealand, Storbritannia eller USA
    • Søkere som har et “International Baccalaureate (IB)”-vitnemål.
  •  

Følgende språkprøver er godkjent dokumentasjon: TOEFL, IELTS, Cambridge Certificate in Advanced English (CAE) eller Cambridge Certificate of Proficiency in English (CPE).

På disse prøvene skal man minst ha oppnådd disse poengsummene:

    • TOEFL: 600 (papir-basert prøve), 92 (Internet-basert prøve)
    • IELTS: 6.5, der ingen av seksjonene skal ha lavere poengsum enn 5.5 (bare Academic IELTS-prøven er godkjent)
  •  

Alle disse dokumentene må lastes opp. Originale dokumenter og gyldig pass må presenteres hvis du blir innkalt til intervju. OsloMet utfører dokumentkontroll for å evaluere kandidatene og sikre rettferdig behandling. Alle søknadsdokumenter må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelser må være autorisert.

Ufullstendige søknader blir ikke vurdert.

Ansettelse forutsetter opptak på et ph.d.-program ved OsloMet, i påvente av etableringen av det nye programmet Innovasjon for bærekraft i regi av TKD og Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA).

Ved vurdering og rangering av kvalifiserte søkere vil det bli lagt vekt på

  • prosjektbeskrivelsens relevans for REDUCE og det aktuelle forskningsområdet
  • den vitenskapelige kvaliteten på prosjektbeskrivelsen, herunder originalitet, tverrfaglighet og potensial
  • prosjektforslagets gjennomførbarhet med tanke på tidsplan og planlagte aktiviteter
  • erfaring fra tidligere forskningsaktiviteter og deltakelse i forskningsprosjekter
  • relevant arbeidserfaring fra designpraksis eller bærekraftsspørsmål
  • erfaring fra undervisning og/eller veiledning på høgskole- eller universitetsnivå

Personlige egenskaper

  • evne til å jobbe systemorientert med design
  • evne til å utføre planmessig arbeid under hektiske perioder
  • evne til gjennomføring
  • evne til å jobbe selvstendig, ta initiativ, dimensjonere og styre eget arbeid
  • evne og vilje til å utnytte muligheter for innovasjon og kreativitet
  • evne til god og tydelig kommunikasjon
  • evne til å samarbeide og bidra i tverrfaglige team

Det er viktig for OsloMet å gjenspeile befolkningen i regionen vår, og vi ønsker alle kvalifiserte søkere velkommen. Vi arbeider aktivt med å utvikle oss videre som en inkluderende arbeidsplass og for å tilrettelegge arbeidsplassen dersom du har behov for det. Har du perioder i livet hvor du ikke har vært i arbeid, utdanning eller opplæring, er du også velkommen til å søke hos oss.

Vi tilbyr

  • en spennende jobbmulighet ved Norges tredje største og mest urbane universitet
  • et tverrfaglig forskningsprosjekt med både norske og internasjonale partnere og næringslivsaktører
  • muligheter for faglig utvikling
  • et dynamisk, tverrfaglig, praksisorientert forskningsmiljø
  • deltakelse i ph.d-programmet og forskningsgruppen som jobber med prosjektet
  • gode pensjonsbetingelser i Statens pensjonskasse

Praktisk informasjon om å flytte til Oslo og bo i Norge

Sakkyndig vurdering

Som søker vil din søknad bli bli vurdert av en sakkyndig komité. Innen søknadsfristen må du sammen med søknaden laste opp følgende dokumenter:

  • Søknadsbrev (max 2 sider), hvor motivasjon for søknaden og en kort oversikt over kvalifikasjonene, teknisk kompetanse, erfaring og personlige egenskaper som gjør deg til en attraktiv kandidat for en vellykket og produktiv utførelse av dette arbeidet.
  • CV, attester og alle sider av vitnemål. Vitnemålene må inneholde karakterer etter ECTS-skalaen (A–F). Utenlandske vitnemål må være oversatt til engelsk ved gradsgivende institusjon. Utenlandsk utdanning skal fortrinnsvis være forhåndsgodkjent av NOKUT, og bekreftet kopi av godkjenningsbrev bør vedlegges.
  • Hovedfagsoppgave/masteroppgave (og eventuelle andre vitenskapelige arbeider som du ønsker skal bli vurdert)
  • En liste over eventuelle egne publikasjoner
  • Godkjenninger fra etiske komiteer eller andre nødvendige tillatelser/godkjenninger
  • Prosjektbeskrivelse (max 5 sider + referanser, A4, fontstørrelse12) som må være skrevet på engelsk eller et skandinavisk språk. Beskrivelsen skal inneholde: forskningsspørsmål, teori og metode, relevant kunnskap innen forskningsområdet, en tidsplan for utdannings- og forskningsplanen. Prosjektbeskrivelsen skal beskrive hvordan du vil gjennomføre doktorgradsprosjektet for å besvare forskningsspørsmålene og oppnå målene og ambisjonene beskrevet under Forskningsområde.

Vi behandler kun søknader sendt via vårt elektroniske rekrutteringssystem, og alle dokumenter må lastes opp for at din søknad skal behandles. Dokumentene må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelser må være autoriserte. Ufullstendige søknader vil ikke bli behandlet. Du må fremvise originaler ved et eventuelt intervju. OsloMet gjennomfører dokumentsjekk for å sikre at du som kandidat skal få en reell evaluering og rettferdig konkurranse.

Før oversendelse av søknadspapirene til sakkyndig komité vil alle søknadene bli gjennomgått ved fakultetet. Søknader som ikke oppfyller de formelle kvalifikasjonskravene, vil ikke bli oversendt til vurdering.

OsloMet har sluttet seg til prinsippene i DORA-erklæringen og forpliktet institusjonen til å følge anbefalingene i denne.

Andre opplysninger

Stipendiatens hovedveileder vil være professor Tore Gulden vedInstitutt for produktdesign og biveileder vil være forsker II Marie Hebrok ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, som er prosjektleder for REDUCE.

Ønsker du nærmere informasjon om stillingen, kan du kontakte instituttleder Einar Stoltenberg: +47 915 52 441, mail: estolten@oslomet.no

Stillingen lønnes etter Statens lønnsregulativ, stillingskode 1017 Stipendiat. Lønn NOK 492 200 pr. år, som tilsvarer lønnstrinn 54.

Vil du søke stillingen, må du søke elektronisk ved å benytte knappen “søk stillingen”.

Ansettelsestype Åremålsstilling
Arbeidstid Heltid
Lønn Etter statens regulativ
Antall ledige stillinger 1
Arbeidsomfang 100%
Sted Oslo
Fylke Oslo
Land Norge
Referansenummer 21/09985
Kontakt
  • Einar Stoltenberg, 4791552441
Publisert 13.10.2021
Søknadsfrist 14.11.2021

Tilbake til ledige stillinger