Fakultet for helsevitenskap (HV), Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid

OsloMet - storbyuniversitetet er Norges tredje største universitet med nesten 22 000 studenter og over 2500 ansatte. Vi har campus i Oslo sentrum og på Romerike. OsloMet leverer forskning og utdanning med høy relevans for arbeidslivet, velferdsstaten og storbyregionen.



Instituttet er tilknyttet Fakultet for helsevitenskap og har omlag 3000 studenter og 250 tilsatte. Instituttet har virksomhet på Kjeller og i Pilestredet, Oslo.

Fakultet for helsevitenskap (HV) utlyser en åpen stipendiatstilling innenfor temaet helsekompetanse (health literacy). Stillingen er tilknyttet Forskningsgruppen Livskvalitet og ph.d. -programmet i helsevitenskap. Oppstart etter avtale, men det er ønskelig med oppstart i høsten 2021. Normert stipendiatperiode er tre år fra oppstartdato.

Forskningsfelt

Myndighetenes mål er å skape en likeverdig helsetjeneste – pasientens helsetjeneste. For å oppnå denne målsettingen må helsetjenesten imøtekomme og yte helsekommunikasjon tilpasset pasienter og brukere med ulik helsekompetanse (health literacy). Helsekompetanse handler om personers ferdigheter, kunnskap og motivasjon til å få tilgang til, forstå, vurdere og anvende helseinformasjon for å kunne ta fornuftige helserelaterte beslutninger. Dette handler om å kunne vurdere om en har behov for helsetjenester, hvordan forebygge sykdom og hvilke helsefremmende tiltak som opprettholder eller forbedrer livskvaliteten gjennom livet.

Forskere ved OsloMet, Høgskolen i Innlandet og Universitetet i Oslo har, sammen med Helsedirektoratet, samlet inn spørreskjemadata om befolkningens helsekompetanse. Denne studien (HLS19) er del av et internasjonalt samarbeid, hvor HV leder den nasjonale forskningen. De første resultatene er publisert i rapporten «Befolkningens helsekompetanse – del 1»  

Rapporten viser at en betydelig andel av befolkningen i Norge har problemer med å orientere seg i helsevesenet, slik som å finne ut hvilke rettigheter brukere av helsetjenester har, forstå informasjon om pågående helsereformer, og forstå informasjon om hvordan helsevesenet er oppbygd og fungerer. Deler av befolkningen har lav digital helsekompetanse, som betyr at de har svake ferdigheter i å bruke søkeverktøy, anvende søkestrategier, kritisk vurdere kilder og velge ut relevant digital helseinformasjon. Det handler også om evne til å ta i bruk digitale helsetjenester.

Den som ansettes skal primært analysere spørreskjemadata som omhandler helsekompetansen hos langtidssyke. Dette er personer med sykdommer eller helseproblemer som har vart, eller forventes å vare, i minst seks måneder. Stillingen vil ha særlig vekt på denne sammensatte gruppens digitale ferdigheter og ferdigheter til å navigere i helsevesenet. Det vil være mulig å kombinere kvantitative og kvalitative forskningsmetoder.

Kvalifikasjonskrav

Vi søker deg som har

  • mastergrad (120 stp./ECTS) eller tilsvarende formell utdanning innenfor helse-, naturvitenskapelige eller samfunnsvitenskapelige fag
  • erfaring med kvantitative metoder og kjennskap til internasjonale storskala-undersøkelser
  • god muntlig og skriftlig fremstillingsevne på ett skandinavisk språk og engelsk

Vilkår

Opptak til doktorgradsprogrammet i helsevitenskap er en forutsetning for å tiltre stillingen. For å få opptak på ph.d.-programmene ved HV, kreves karakteren B eller bedre på masteroppgaven/hovedfagsoppgaven og gjennomsnittskarakter tilsvarende B eller bedre på mastergraden. I særskilte tilfeller kan søkere med karakteren C vurderes for opptak. Se mer informasjon om kriterier her: https://ansatt.oslomet.no/opptak-phd-program-hv

Ved vurdering og rangering av de kvalifiserte søkerne vil det bli lagt vekt på:

  • den innleverte prosjektskissens vitenskapelige kvalitet, originalitet og potensiale
  • prosjektets gjennomførbarhet innenfor den avsatte tidsperioden
  • motivasjon

Ønskede kvalifikasjoner

  • erfaring med analyse av spørreskjemadata fra storskala-undersøkelser, ved bruk av Rasch-modeller, regresjon/flernivåanalyse og strukturell likningsmodellering (SEM)
  • erfaring fra tidligere forskningsaktiviteter og deltakelse i forskningsprosjekter
  • vitenskapelige publikasjoner

Nødvendige personlige egenskaper for stillingen:

  • evne til å arbeide selvstendig, systematisk og målrettet
  • faglig innsikt, engasjement og gjennomføringsevne
  • initiativrik og kreativ
  • gode samarbeids- og kommunikasjonsevner

Det er viktig for OsloMet å gjenspeile befolkningen i vår region, og vi ønsker alle kvalifiserte søkere velkommen. Vi arbeider aktivt med å utvikle oss videre som en inkluderende arbeidsplass og for å tilrettelegge arbeidsplassen dersom du har behov for det. Har du perioder i livet hvor du ikke har vært i arbeid, utdanning eller opplæring, er du også velkommen til å søke hos oss.

Vi tilbyr

  • mulighet for faglig videreutvikling i et stort og inspirerende fag- og forskningsmiljø
  • deltakelse i en aktiv forskningsgruppe med jevnlige møter/seminarer og et stort nettverk både nasjonalt og internasjonalt
  • et godt arbeidsmiljø, fleksibel arbeidstid og gode velferdsordninger
  • spennende jobbmulighet på Norges tredje største og mest urbane universitet
  • gode pensjonsbetingelser i Statens pensjonskasse

Stillingen lønnes iht. hovedtariffavtalene i staten og OsloMets lønnspolitikk i stillingskode 1017 som stipendiat, lønnstrinn 54, dvs. kr. 482 200 per år som startlønn.

Sakkyndig vurdering og søknadsprosess

Vil du søke på stillingen, må du søke via vårt elektroniske rekrutteringssystem.

Søkere blir vurdert av en sakkyndig komité. Før oversendelse av søknadspapirene til sakkyndig komité, vil søknadene bli gjennomgått ved fakultetet. Bare kvalifiserte søkere blir vurdert for stillingen. Innen søknadsfristen må du sammen med søknaden laste opp følgende dokumenter:

  • søknadsbrev med begrunnelse på hvorfor du søker og hva som gjør at du er spesielt egnet til å kunne gjennomføre doktorgradsarbeidet
  • CV og kopier av vitnemål og attester
  • eventuell utenlandsk utdanning bør være godkjent på forhånd, og godkjenningsbrev vedlegges. Info finnes her: https://www.nokut.no/en/about-nokut/international-cooperation/diploma-supplement/
  • publikasjonsliste
  • masteroppgave/hovedfagsoppgave og opptil 10 vitenskapelige arbeider
  • prosjektskisse (opptil fem sider med Times New roman 12-point font der litteraturlista har 9-point font). Prosjektskissen skal vise at prosjektet fører frem til ph.d.-grad innenfor tre år. Prosjektskissen skrives på et skandinavisk språk eller engelsk, og den skal inneholde følgende: 1) Introduksjon og avgrensing av tematikk 2) Kunnskapsstatus og rammeverk: (beskrivelse av tidligere forskning og redegjørelse for temaene langstidssyke, helsekompetanse, navigering i helsevesenet, digital helsekompetanse og deres mulige samvariasjon); 3) forslag til problemstillinger, forskningsspørsmål og relevante forskningsmetoder; 4) forslag til publikasjonstitler; 5) eventuelle implikasjoner og 6) referanseliste
  • referanser med kontaktinformasjon

Alle dokumenter må lastes opp for at søknaden din skal behandles. Dokumentene må være på engelsk eller et skandinavisk språk. Oversettelser må være autorisert. Du må fremvise originaldokumenter ved et eventuelt intervju. OsloMet gjennomfører kontroll av dokumenter, slik at du som kandidat skal få en reell evaluering og rettferdig konkurranse.

Ufullstendig søknad vil ikke bli vurdert.

Andre opplysninger

For nærmere informasjon om stillingen, kontakt:

  • Professor Kjell Sverre Pettersen, epost: spetters@oslomet.no, tlf: 92047867
  • Professor Sølvi Helseth, epost: solvi@oslomet.no, 90020278
  • Førsteamanuensis Øystein Guttersrud, epost: oysteg@fys.uio.no
  • for spørsmål av administrativ karakter: turi@oslomet.no
  • for spørsmål om opptak til doktorgradsprogrammet, kontakt phd-hv@oslomet.no

Søknadsfrist: 23.05.21

Ref: 21/03903

Ansettelsestype Midlertidig ansettelse
Arbeidstid Heltid
Tiltredelse Høst -21
Lønn kr. 482 200 per år som startlønn.
Antall ledige stillinger 1
Arbeidsomfang 100 %
Sted Oslo
Fylke Oslo
Land Norge
Referansenummer 21/03903
Kontakt
  • Kjell Sverre Pettersen, +47 92047867
  • Sølvi Helseth, +47 90020278
  • Øystein Guttersrud, oysteg@fys.uio.no
Publisert 16.04.2021
Søknadsfrist 23.05.2021

Tilbake til ledige stillinger